Paul Firnhaberi kogude näitus “Leiud” « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Paul Firnhaberi kogude näitus “Leiud”

pauli_kogudega_raam

 

17.09. – 13.11. 2016

Viljandis elava ameerika antropoloogi, kirjaniku ja kollektsionääri R. Paul Firnhaberi kogude näitus “Leiud”. Väljapanek on pühendatud tema 80. aasta juubelile.

Ameeriklane Paul Firnhaber (s. 1936) on Eestis alaliselt viimased kuus aastat elanud kultuuriantropoloog, kelle elutööks on olnud uurida esiaja kunsti, spetsiifilisemalt koopakunsti ja kaljujooniseid. Tema kogus on enam kui 30 000 fotot esiaja kunstist, mis on tehtud 60 aasta jooksul rännates ja töötades viiel kontinendil. Lisaks on ta kirglik kollektsionäär, kelle suurepärase koguga saab tutvuda tema kodugaleriis „Imagi” Viljandis. Kondase Keskusel on R. Paul Firnhaberiga olnud tihe koostöö ja head sõprussuhted juba aastast 2007.
Kondase Keskuse viide saali on välja pandud 7 erinevat kollektsiooni R. Paul Firnhaberi kogust – „Daumier´ kultuurist”, „Näod”, „Tekstiilid”, „Väikesed esemed”, „Ikoonid”, „Surmatants” ning „Lemmikud”. Näituste eesmärgiks pole anda täiuslikku teemaülevaadet, pigem püütakse ühe inimese vaatenurga kaudu õpetada vaatajaid asju avastama, hoidma ja väärtustama.

Honorè Daumier (1808-1879) oli populaarne kunstnik ja karikaturist, kes tegutses 19. sajandi Prantsusmaal, kui riigis toimus võitlus demokraatliku riigikorra eest. Enamasti tegi ta litosid, kuid mõnda aega ka puulõikeid. Selles saalis on välja pandud tema kakskümmend tähtsaimat gravüüri: “DAUMIER KULTUURIST.” Gravüürid on valminud 1860. aastail, kui Pariisis hakati avama salonge ja kunstinäitusi. Kõik eksponaadid on originaalid ja pärinevad Firnhaberi arhiivi kuuluvast kollektsioonist, mis sisaldab üle 170 Daumier’ graafilise lehe.

Kollektsioon “NÄOD” annab tunnistust koguja kauaaegsest portreede-vaimustusest, olgu neil inimesed uudisfotodelt või üleaedsed kõikjalt üle kogu Ameerika. Näitusel on 1930ndatest pärinevaid ajakirjade TIME ja LIFE esikaanefotosid, lisaks valik 20×25 cm läikpaberil fotosid ja must-valgeid vintage fotosid, mida on algselt kasutatud reklaampiltidena

“TEKSTIILID” ei ole mitte niivõrd terviklik kollektsioon kui kogum tekstiilesemeid, mis enamasti pärinevad meie maakera tundmatutest paikadest. Harva saab ühes ruumis näha kõrvuti selliseid eksponaate, nagu vanaema tehtud lapitekk, 6. sajandist pärit kopti tekstiilmedaljon, islami palvevaip ja Tiibeti thanka.

Samas saalis on ka kollektsioon “VÄIKESED ESEMED” ehk “väikesed,” nagu Paul Firnhaber ise neid nimetab. Need viis rühma koosnevad maailma erinevatest kultuuridest pärit esemetest, mis on enamasti lihtsalt seljakotti poetatud ja koju kaasa toodud, sest need ei võta kuigi palju ruumi. Väikesed asjad on jagatud viide rühma: “Metallasjad” on pärit Indiast, Tiibetist, Nepaalist, Aafrikast ja Ameerikast, “Puitasjad” Lihavõttesaarelt, Uus-Guineast, Aafrikast, aga ka vanaisa Jordeningilt; “Savi/keraamika” sisaldab Põhja- ja Lõuna-Ameerikast ja Vana-Egiptusest pärinevaid erilisi esemeid, “Savinõud” hõlmab USA edelaosa pueblode (hopi-, Santa Clara, acoma-, jt indiaanlased) kunsti ja pealkirja “Mõned antiikesemed” alt võib leida iidseid münte, savist õlilampe, keraamikat Püha Maa aladelt, roomlaste tarbeesemeid ja isegi mitmeid Egiptusest pärit esemeid.

Kollektsioon “IKOONID” on välja kasvanud pikaajalisest huvist Bütsantsi mõtteloo ja kultuuri vastu ning nende leviku tõsisemast uurimisest. Näitusel on väljas 15-20 õigeusu traditsioonilist ikooni, lisaks üks väike osa suuremast vanausuliste messingist valatud ikoonide kollektsioonist. Näitusel tulevad esile ka seosed Eesti kultuuri ja ajalooga.

Samas saalis on Paul Firnhaberile tähtis kollektsioon teemal „SURMATANTS“. Keskaegsetest katku- ja muudest epideemiatest tõuke saanud seinapannood kirikutes ja surnuaedades (vrd nt Notke Surmatants Tallinnas Niguliste kirikus) panid Euroopas aluse 500 aastat kestnud kunstitraditsioonile. Selles saalis on eksponeeritud originaalgraafikat Holbeini traditsiooni järgijatelt ja sama perioodi allegooriliste illustratsioonide kogumikest ning kaasaja graafikat, milles on laenatud luukerena kujutatud surmamotiivi, eriti just vastukajana sõjatragöödiale.

Erandiks on ülakorruse saali väljapanek nimega „LEMMIKUD“, mis koosneb esemetest ja kunstiteostest, mis on Paul Firnhaberiga koos olnud juba palju aastaid ja tema jaoks siiani olulised. Lisaks on eksponeeritud leitud asju, mille seos kunstiga on ehk ebamäärane. Siin ei kehti mingid reeglid!

Kondase Keskuse näituseid toetab Eesti Kultuurkapital ja Kultuuriministeerium.

Teksti on koostanud Paul Firnhaber ja Mari Vallikivi