Prantsuse art bruti esindaja Jean Louis Cerisier « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Prantsuse art bruti esindaja Jean Louis Cerisier

img_6781

 

Prantsuse iseõppinud kunstniku Jean-Louis Cerisier looming. Avamisel viibib Prantsuse suursaadik Michel Raineri, kelle initsiatiivil toimus 2015. aastal Viljandis ka Mayenne’i piirkonna art brut kunsti ülevaatenäitus.

Pariisis õpetaja ametit pidav Jean-Louis Cerisier (snd 1957) tutvus juba nooruses oma kodukandi Lavali iseõppinud kunstnikega. Tema sügavam huvi rahvaliku kunsti vastu lõi välja Poolas, kus ta 1970. aastatel õpetajana töötas. Sealt sai alguse tõeline jaht metsikule loomingule – sellisele, mis jääb muuseumidest väljapoole, looduslikku keskkonda, levib seintel ja müüridel, aedades ja teeservadel. Prantsusmaale naastes hakkas ta ise maalima ja kollaaže tegema ning hakkas Mayenne’i maapiirkondades otsima teisi väljaspool etableerunud kunstimaailma loovaid kunstnikke. Inspireerituna teiste loojatest on ta katsetanud erinevaid tehnikaid: guašši, õlimaali, pliiatsi- ja pastellijoonistust, kollaažitehnikat. Tema loomingut iseloomustavad sõnad nagu kehatus, unelus, suletus. Tema piltidest moodustub eluteater, kus tegelikkus seguneb kujuteldavaga ja elutu sulandub elavasse.

Näitus sai võimalikuks tänu Eesti Kultuurkapitali ja Kultuuriministeeriumi toetusele. Täname ka Prantsuse Suursaatkonda lahke toetuse eest.

28.05.-03.08.2016

Gregor Taul