Segatud meediumid « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Segatud meediumid

vaade

 

Sel aastal möödub 25 aastat visuaaltehnoloogiate õppekava avamisest Viljandi Kultuuriakadeemias. Sel õppekaval on praegu neli õppesuunda: dekoraator-butafoor, valguskujundaja, etenduskunstide multimeediaspetsialist ja lavastuskorraldaja. Kondase keskusel on hea meel kutsuda teid dekoraator-butafooride eriala tutvustava näituse “Segatud meediumid” avamisele sel kolmapäeval, 3. veebruaril kell 16.00. Eriala vilistlaste poolt ellu kutsutud väljapanek jääb avatuks 5. märtsini, kui siin samas avaneb praeguste tudengite näitus.

This year the curriculum Theatre Technical Arts study programme of the Tartu University Viljandi Cultural Academy celebrates its 25th year of teaching prop and stage designers. The jubilee year begins with a retrospective exhibition Mixed mediums organized by the alumni at Kondas Centre in Viljandi. You are welcome to join the vernissage on Wednesday the 3rd of February at 4 p.m. Further information in English below.

Aastal 1991 võeti Viljandi Kultuurikolledžisse õppima esimesed dekoraator-butafoori eriala üliõpilased ja seda hetke võib pidada visuaaltehnoloogia õppekava alguseks. 25 aasta jooksul on need erialad olnud mobiilselt arenevas olekus ning püüdnud sammu pidada ümbritseva keskkonna muutustega. Tänu sellele, et kultuuriakadeemias on paralleelselt õpetatatud lavastajaid, koreograafe, näitlejaid ja tantsijaid, on see nii õppejõudude kui tudengite jaoks tähendanud pidevat koostööd ja suhtlemist ning erinevate loov-tehniliste erialade põimumist. See koolisisene “segatud meediumide” väli on omamoodi väike realistlik mudel etenduskunstide valdkonnast, kuhu üliõpilased pärast kooli lõpetamist tööle suunduvad. Eesmärk on olnud koolitada universaalsete oskustega spetsialiste, kes tunneksid end koduselt nii erisugustes kontekstides töötades kui erinevaid meediume kasutades.

Ka käesolevat näitusel esinevad koos mitmesugused meediumid, seda nii varjamatul kui ka varjatud kujul, üksikuna ühes töös või kombineerituna mitmest. Materjalidest on esindatud nahk, penoplast, paber, poroloon, pärlid, vill, vineer, akrüülvaik- ja värv, kips, puit, aga ka foto, video, valgus… nimekirja võiks veel pikalt täiendada. Materjale kombineerides sünnivad uued tähendused ja nii vormub ka mänguruum teatrilaval.

Siinsed näitusetööd ei ole siiski rekvisiidid mõnest etendusest, vaid vabast mõttest ja mängulustist kantud iseseisev looming, mis on saanud nähtavaks teatritehnoloogiaid kasutades. Näitusel osalevad Viljandi Kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna visuaaltehnoloogia eriala vilistlased Ave Maser, Terje Kiho, Eve Komissarov, Annika Aedma, Evelin Vassar, Grete Saluste, Pille Lumiste, Kaido Torn, Elise Nigul ning viimaste kutsel põhiainete õppejõud Kersti Rattus, Silvi Kard, Mare Hunt, Krista Tool, Lee Reinula-Stern.
Väljapanek jääb avatuks 5. märtsini. Kondase keskuse kui Viljandi linna munitsipaalmuuseumi näituseid toetab ka Kultuurkapital.

Teksti koostas Gregor Taul.

Repro: Terje Kiho (õppinud I lennus 1991–1995) butafoorne büst “Maria” (segatehnika, 2013).

 

butafoorid_ekraan