Matti Miliuse mälestusnäitus « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Matti Miliuse mälestusnäitus

Matti_plakat_kiri_k

Matti Miliuse mälestusnäitus Kondase keskuses 14.11–13.12.2015

10. novembril täitunuks legendaarsel kunstikollektsionääril 70 eluaastat. Paraku lõppesid tema elupäevad enne suuri pidustusi. Veel eelmisel kevadel käis reibas Milius Kondase keskuses vaatamas Margus Punabi kogu põhjal koostatud nõukogude perioodi avangardkunsti näitust ning teatas, et soovib tuleval sügisel meie juures avada oma kogu ülevaatenäituse – broneerisime selleks kõik oma ajutiste näituste pinnad. Läks aga teisiti. Paljud võib-olla ei teagi, et Milius omandas oma ülikoolihariduse just Viljandis, lõpetades 1969. aastal – ajal, mil ta hakkas aktiivselt tegelema kunsti kogumisega  – kaugõppes siinses Kultuurharidustöö Koolis raamatukogunduse eriala. Mäle(s)tada ja tähistada on küllaga!

Näitusel eksponeerime Tiiu Kirsipuu, Ilmar Kruusamäe ja Aapo Puki portreesid Miliusest (tegemist oli ju kurikuulsa modelliga, keda on aastate jooksul kujutanud sajad kunstitudengid) kui ka kunstiteoseid, mis omal ajal Miliuse kogusse kuulusid, autoriteks Irina Nahova,Svetlana Kopystianska, Maija Tabaka, Gleb Bogomolov, Sergei Dobrodvorski, Andrus Kasemaa, Eduard Šteinberg, Rein Tammik, Peeter Urbla ja Valeri Vinogradov. Näitusel jookseb Peeter Urbla autorifilm “Inimene künkal” Miliusest ning mängivad helikatked  raadioeetris kõlanud portreesaadetest.

Täname Tartmusi, ERRi, Margus Punabit, Tiiu Kirsipuud, Ilmar Kruusamäed ja Aapo Pukki. Kondase keskuse näituseid toetavad Kultuuriministeerium ja Kultuurkapital.