Unustatud pallaslane Vergine Liiv-Hillep « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Unustatud pallaslane Vergine Liiv-Hillep

_DSC1166

 

27. septembrist 29. novembrini on meie muuseumis avatud Vergine Liiv-Hillepi (1922–2015) mälestusnäitus. 1930ndatel Viljandis üles kasvanud Liiv-Hillep õppis aastatel 1939–1941 Tartus “Pallase” kunstikoolis – enne oma surma 2015. a. jaanuaris oli ta viimane elus olev pallaslane, kes sai õpetust enne Teist maailmasõda. Tegemist on kunstniku esimese muuseuminäitusega Eestis – 70 aasta jooksul tehtud maalide, gravüüride ja joonistuste kõrval eksponeerime veel postkaarte ning kirjutisi, mis aitavad avada ühe sooja ja sõbraliku inimese hingelaadi.

Vergine Liiv-Hillep sündis 21. jaanuaril 1922. a. Pärnus Anita Liiv-Järve kaksikõena. Ta õppis 1930ndatel aastatel Holstre koolis, aga nooruspõlve parimad aastad möödusid Viljandis. Kunstiõpinguid alustas ta 1939. a. “Pallases”, kus õnnestus õppida 1941. aastani. Sõja ajal naases ta kodulinna, lõpetades seal 1943. a. gümnaasiumi. Samal aastal abiellus ta Richard Hillepiga, kellega aasta hiljem Saksamaale põgeneti.

Hillepid sattusid põgenikelaagrisse Lõuna-Saksamaale Kemptenisse, kust 1947. a. siirduti elama Belgiasse Liège’i, kus abikaasal õnnestus mäetööstuses teenistuskoht leida. Vergine töötas lühikest aega lihttöödel marmelaadivabrikus ja mänguasjade vabrikus. 1956. a. alustas Vergine prantsuse keele õpinguid ning 1957. a sai temast Liège’i Kuningliku Kunstiakadeemia (Académie Royale des Beaux-Arts) õpilane. Õppetöö kunstiakadeemias kestis kuus aastat, kuid Hillep-Liiv sai lõpetada kolme aastaga, sest arvestati ka tema varasemaid õpinguid. 1960. a lõpetas ta kunstiakadeemia silmapaistvate tulemustega õlimaali ja joonistuse ning 1961. aastal maastikumaali ja gravüüri alal, pälvides Liège’i Linnavalitsuselt audiplomi ja hõbemedali parimale lõpetajale koos preemiareisiga Pariisi ning vastuvõtuga Pariisi Linnavalitsuses ja Pariisi Ülikoolis.

Liiv-Hillep külastas Eestit viimati 2007. aastal, olles oma kaksikõe Anita külaliseks. 85-aastasena oli ta reibas ja rõõmsameelne. 2014. a. kutsus kunstiühing “Pallas” ta oma kirjavahetajaliikmeks, mis eakat kunstnikku väga rõõmustas. Vergine Liiv-Hillep suri 4. jaanuaril 2015. a. Belgias Liège’i linna lähedal Wihogne’i hooldekodus ja maeti Tilleuri kalmistule.

Täname näituse idee autorit Ove Lainast, lahket ja abivalmit Margus Meinartit, Eha Susit, Enn Lillemetsa ja kunstiühingut “Pallas” ning kunstniku ristitütart Piret Otterit. Meie näituseid 2015. a. toetab Eesti Vabariigi Kultuuriministeerium.

Teksti koostas Gregor Taul, toetudes Enn Lillemetsa ja Ove Lainase tekstidele.

Reproduktsioon: Vergine Liiv-Hillep “Kunstigalerii” (õli lõuendil, 1961; kusntiühingu “Pallas” kogu)

***

Vergine Liiv-Hillep was born on the 21st of January 1922 in Pärnu, as a twin-sister of Anita Liiv-Järv. During the 1930s she studied at the Holstre school, but spent “the best years of her youth” in Viljandi. She started her studies at Pallas art school in 1939 and was enrolled until 1941. During war-time she returned to her hometown where she went on to finish her studies in the Viljandi High School. During that year she married Richard Hillep with whom she fled to Germany the following year.

Their first post-war years were spent in a DP (displaced persons) camp in Kempten, Southern Germany which they left in 1947 when Richard managed to find work in a mine in Liège, Belgium. Vergine worked for a brief period in a marmelade factory and later in a toy factory, but then stayed home until she started studying French in a local school. The following year she decided to continue her art studies in the Royal Academy of Fine Arts in Liège. Though the whole course was 6 years, she was allowed to graduate in 3 years, as her previous studies were taken into account. In 1960 she graduated the oil painting and drawing classes with outstanding grades and in 1961 was honoured as the best graduate of both the landscape painting class and the graphic arts. She was given an honorary diploma by the City Government of Liège and was awarded a study trip to Paris.

Liiv-Hillep visited Estonia in 2007, being the guest of her twin-sister Anita. She was 85, very active and jolly. In 2014 Pallas Art Society invited her to become an official penfriend of their association which made Vergine extremely happy. She died on the 4th of January 2015 in a nursing home in Wihogne near Liège and was buried to the Tilleur cemetary.

The exhibition will run until the 29th of November. Our museum’s exhibitions are kindly supported by the Estonian Ministry of Culture. The museum wishes to thank Ove Lainas for the idea of the exhibition. We also wish to express our gratitude to Margus Meinart, Eha Susi, Enn Lillemets and Piret Otter, godchild of Vergine Liiv-Hillep.

Reproduction: Vergine Liiv-Hillep Art Gallery (oil on canvas, 1961, collection of Pallas Art Society)