Valgevene illustraator Pavel Tatarnikau « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Valgevene illustraator Pavel Tatarnikau

Pliaatsijoonistus paberil Pioneer

 

Valgevene illustraator Pavel Tatarnikau (16. september kuni 8. november)

Pavel Tatarnikau (Павел Татарнікаў), ka Pavel Tatarnikov, on nimekas Valgevene graafik ja illustraator, kes sündis 1971 Brestis kunstnike perekonnas. 1989. aastal lõpetas Tatarnikau Vabariikliku Kunstikolledži Minskis. Järgnesid õpingud Valgevene Riiklikus Kunstiakadeemias, mille ta lõpetas 1995. a graafika erialal. Alates 1997 on ta Valgevene Kunstnike Liidu liige ning 2001. aastast Valgevene Kujutava Kunsti Akadeemia graafikakateedri dotsent.

Raamatuillustratsioonile pühendus Tatarnikau alates 1989. aastast. Algas ka kunstniku koostöö lastekirjanik Uladzimir Jagoudzikiga, kelle raamatutele „Printsess maa-aluses kuningriigis” (Царэўна ў подземным царстве) ja „Jutustus möödunud aegadest” (Аповесць мінулых гадоў) tehtud illustratsioonid on pälvinud rahvusvahelist tunnustust.

Tatarnikau on illustreerinud H. C. Anderseni, vendade Grimmide, R. L. Stevensoni, A. Dumas’, Shakespeare’i jpt teoseid. Ta teeb tihedat koostööd Valgevene, Venemaa, Lääne-Euroopa, Jaapani, Taiwani, Hiina jt maade kirjastustega, töötab mitmesuguste projektide kallal, tegeleb estampgraafika ja litograafiaga. P. Tatarnikau on osalenud isiku- ja ühisnäitustel Valgevenes, Austrias, Hispaanias, Itaalias, Jaapanis, Leedus, Poolas, Prantsusmaal, Saksamaal, Serbias, Suurbritannias, Šveitsis, Taiwanis, Tšehhimaal, Ukrainas, USAs, Venemaal.

Kunstnik on saanud rohkelt auhindu Valgevenes ja välismaal, sh Bratislava illustratsioonibiennaali (BIB) „Kuldse õuna” 2001. a („Printsess maa-aluses kuningriigis”) ja 2009. a (J. Matthews „Arthur of Albion”) ning plaketi rahvusvahelisel konkursil „ 40th Golden Pen of Belgrad / Zlatno Pero Beograda” 1999. Valgevenes on tema loomingut korduvalt auhinnatud konkurssidel „Kunst ja raamat” ja „Kunstnik ja raamat”. 2010. a sai ta riikliku kirjanduse, kunsti ja arhitektuuri auhinna.

Pavel Tatarnikau elab ja töötab Minskis. Tal on abikaasa Irina ja poeg Jan.

Näitus jõudis Eestisse tänu Lastekirjanduse keskusele. Kondase keskuse näituseid 2015. aastal toetab Kultuuriministeerium. Teksti koostas Eesti Lastekirjanduse keskus.

*

Belorussian illustrator Pavel Tatarnikau

Pavel Tatarnikau, (Павел Татарнікаў), also Pavel Tatarnikov, is a renowned illustrator and graphic artist from Belorussia who was born in Brest in 1971 in a family of artists. In 1989 Tatarnikau graduated from the Minsk State Art College. He went on to study at the Belorussian State Art Academy which he graduated in 1995 as a graphic artist. He is a member of the Belorussian Association of Artists since 1997 and since 2001 he is the Associate Professor of graphic arts in the Belorussian Academy of Fine Arts. Tatarnikau has been illustrating books since 1989. Many of his works have been made in collaboration with the children’s books author Uladzimir Jagoudziki. His illustrations for Jagoudziki’s Princess from an Underground Kingdom (Царэўна ў подземным царстве) and The Tale of Bygone Years (Аповесць мінулых гадоў) have gained international recognition.

Tatarnikau has illustrated books by H. C. Andersen, Brothers Grimm, R. L. Stevenson, A. Dumas, W. Shakespeare and many others. He works for publishers from Belorussia, Russia, Western Europe, Japan, Taiwan and China. He has had solo and group exhibitions in Belorussia, Austria, Spain, Italy, Japan, Lithuania, Poland, France, Germany, Serbia, Great Britain, Switzerland, Taiwan, Czech Republic, Ukraine, USA and Russia.

The artist has won several prizes in Belorussia and abroad, including The Golden Apple from the Bratislava Illustration Biennale in 2001 and in 2009, a medal from the international competition 40th Golden Pen of Belgrad in 1999. In his home country his works have been awarded several times in the Art and Book as well as the Artist and Book contest. In 2010 he received a state prize for literature, art and architecture.

Pavel Tatarnikau lives and works in Minsk. He is married to his wife Irina with whom they have a son called Jan.

The exhibition reached Viljandi thanks to the Estonian Children’s Literature Centre. Our exhibitions are supported by the Estonian Ministry of Culture. Text compiled by the Estonian Children’s Literature Centre.