Karuskose Lilli Liinsoo maalid « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Karuskose Lilli Liinsoo maalid

IMG_4511

IMG_4510

Näitus 24. juulist septembri lõpuni. Exhibition from the 24th of July until end of September. Further information in English below.

Lilli Liinsoo (1914-2011) oli pärit Soomaalt ühest Karuskose jõukast perest, kus olid teenijad ja isegi koduõpetaja. Kui Lilli oli 12-aastane, uppus isa ning ema jäi lastega üksi. Nooruses õppis lühikest aega Tori majanduskoolis. Nõukogude korra algusajal proovis ta kolhoosis töötamist, kuid sealt vabastati ta õige pea ametist. Sestpeale toimetas Lilli kodutalus, tegi talutöid ja kasvatas tõupulle. Elas poolaka Joszef (Joosep) Matusžakiga 41 aastat vabaabielus ja neil oli kolm last. Elu lõpupoole kolis Lilli Karuskoselt mitu kilomeetrit eemale Riisa kanti oma poja juurde, kus ta hakkas käsitööd tegema. Mustrid mõtles ta peamiselt ise välja („Kalevipoeg põldu kündmas“), kuid vahel tikkis ka mustriraamatu järgi. Umbes 2000. aastal ostis Lilli poest guaššvärvid ning katsetas paar aastat maalimist, alusmaterjalidena kasutas kõike käepärast, näieks pappi või vakstu tagumist poolt. Kuigi tema kunstikontaktid olid peaaegu olematud, oli tal üllatavalt hea kompositsiooni- ja värvitunnetus. Ta suri 2011. aastal Saaremaal.

Lilli Liinsoo (1914-2011) grew up in a wealthy household in Karuskose, Soomaa where they had servants and even a private teacher. Her father drowned when she was 12 and her mother had to take care of the children alone. In her youth she studied economics in Tori for a short period of time. She tried working at the kolkhoz in the beginning of the Soviet regime but was soon let go from the job. From there after Lilli carried on in her family’s farm, doing farm work and breeding bulls. She was in common-law marriage with Polack Joszef (Joosep) Matusžak for 41 years, they had three children. Later in her life she moved several kilometers away from Karuskose to live with her son near Riisa where she started doing handicraft. Most of the patterns she created herself („Kalevipoeg Plowing a Field“), though sometimes she ebroidered by a pattern book. Around year 2000 Lilli bought herself some gouache paints and tried out painting for a few years. She painted on anything at hand – for instance cardboard or back of oilcloth. Although she had barely any contacts with art, she had surprisingly good sense of composition and color. She died in 2011 in Saaremaa.