Jonas Tauli joonistused ja puutöö « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Jonas Tauli joonistused ja puutöö

jpg

 

28. maist 28. juunini on muuseumi teisel korrusel avatud Jonas Tauli näitus “Üks erakordselt eriline mees ja teised loomad”.

Jonas Taul (snd 1986) on Lool üles kasvanud kunstnik, kes alates 7. eluaastast elas vaheldumisi Moskvas, Frankfurdis ja Eindhovenis. Ta lõpetas gümnaasiumi Hollandis, asudes edasi visuaalkunsti tudeerima Gerrit Rietveldi akadeemias, Amsterdamis. Pärast ülikooli lõpetamist otsustas ta naasta Eestisse. Tema loomingust, mille käimatõmbavaks jõuks on kihk väljendada lugusid, ideesid, emotsioone piltide keeles, leiame rohkelt imepeeneid tušijoonistusi. Viimase aasta on ta veetnud ette valmistades oma esimese pildiraamatu ilmumist.

Näitus koosneb neljast osast: pisikesed lähedastele kingitud postkaardid, millel figureerivad  juubeldavad siilid, puuskulptuurid, raamatu “Üks erakordselt eriline mees” originaaljoonistused ning suuremahulisemad spiritualistlikud joonistused. Materjali- ja tehnikavarieeruvusest hoolimata on tegemist ühtse tervikuga, kus vaatajale tuttavad tegelased sünnivad ümber üha uutel kujutistel.

Pildiraamatu “Üks erakordselt eriline mees” keskmes on inimese ja looduse suhe. Ühe silmapaistva inimese elulistest valikutest kõneledesjutustab ta loo, mis on ühtviisi haarav nii lastele kui filosoofilist sügavust jahtivale täiskasvanutele. Seevastu puidust armsad olendid kujutavad mütoloogilisi loomade representatsioone. Loomi on läbi aastatuhandete kujutatud nii koopamaalingutel kui puidust tootemitel, neid on peetud nii eluandvateks- kui võtvateks jumalusteks. Selline austav suhe loomadesse kipub supermarktetite lihalettide ja ketikoerte ajastul ununema.

Suureformaadilised pildid on inspireeritud spirituaalsest kunstist, ikoonimaalist, idamaiste jumalate kujutistest, aga ka ameerika ja aafrika hõimude rahvakunstist. Primitivismi väljendusvahenditele omaselt on teosed rõhutatult graafilised, intensiivsed ning ehk isegi hirmuäratavad. Piltidel esinevad elemendid, loomad, sombolid tahavad vaataja enda sisse tõmmata. Neis piltides on surma, seksi, elu loomist, aga ka hirmu, mis käib kaasas meie loodusetajuga. Loodus võib-olla üllatavalt tige, nii nagu ka loomad ja inimesed, kes samuti loomad on. Paljud inimesed arvavad, et me oleme loomariigist kuidagi tähenduslikult eraldatud, kuna oleme tehniliselt osavamad ja mõtleme kriitiliselt jms, aga ma ei usu, et see meid millekski muuks või paremaks teeb.

Jonas Taul ja Gregor Taul