Iittala naivistid « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Iittala naivistid

Marit_Björnegran_Pihajuhlat_2_

“Hymyä – Naeratus!” on sihtasutuse Naivistid Iittalas (Naivistit Iittalassa) ja Soome Instituudi koostööna valminud rändnäitus. Iga-aastane näitus “Naivistid Iittalas” on üks Soome tähtsamaid naivistliku kunsti väljapanekuid. Väljapanek toimub suviti Iittalas – 2014. aasta suvel korraldati näitust juba 26ndat korda. Naivismi käib igal aastal Iittalas vaatamas umbes 20 000 näitusekülastajat.

Siinsel rändnäitusel jutustavad viis tunnustatud ja populaarset soome naivisti loo oma kaasmaalastest keeles, mis ei vaja tõlkimist: heatujulise naeratusega. Näitusel osalevad maalijad Kati Mikola, Kikka Nyrén, Marit Björnegran ja Jeroma Tabell ning keraamik-skulptor Markku Mäki.

Naivismi juured ulatuvad 19. sajandi Prantsusmaale. Naivismile on iseloomulik optimism, värviküllus ja heatahtlik huumor. 1960ndatel jõudis naivism Soome, kus selle kunstisuuna tuntuimateks esindajateks on Alice Kaira ja Martti Innanen. Soome naivistide meelisteemadeks on  päikselised suvepäevad, maapiirkondade maastikud ja vahvad argised sündmused. Maalidel käituvad loomad sageli inimeste moodi – naivistlik kunst on lähedalt seotud valmidega, mille tegelasteks on enamasti loomad, kes kujutavad erinevaid inimtüüpe.

Soome Instituudi ideest alguse saanud rändnäituse eesmärgiks on tuua Eesti publikuni osa omapärasest, heatujulisest ja lootusrikkast Soome nüüdiskunstist, mille juured ulatuvad mõlema rahvuse ühise jutuvestmise traditsioonini. Näituse kuraatoriks on kunstiajaloolane Irene Wai Lwin Moe sihtasutusest Naivistid Iittalas.

Näitus jääb avatuks 28. detsembrini.

Teate koostas Gregor Taul Soome Instituudi pressiteate põhjal.

Lisainfo:
www.naivistitiittalassa.fi
Kadri Kaljurand

Soome Instituut

7 427 319

* * *

Naive Artists in Iittala

The annual exhibition Naive Artists in Iittala (Naivistit IIttallassa) is one of the most important exhibitions of Naive Art in Finland. It takes place during summer in Iittala – in 2014 it was already the 26th exhibition. Every year around 20 000 people attend the show.

For the current travelling exhibition curator Irene Wai Lwin Moe has chosen five well-known Finnish Naivist artists to tell a story which doesn’t need to be translated: that is, through warmhearted smile. These artists are painters Kati Mikola, Kikka Nyrén, Marit Björnegran, Jeroma Tabell and sculptor Markku Mäki.

Naive art was born as an art trend in France under the great wave of Modernism in the end of the 19th century. It is characterized by child-like openess and optimism, free from the gloomy academic rules of traditional fine art. Typically, a Naivist painting depicts people busy about in their life and work, pretty scenery from sunny countryside, funny animals from the fables or dream-like imagery twisting toward surrealism. These are artworks that are easy to look at and identify with. A smile is guaranteed!

This exhibition was initiated by the Finnish Institute in Estonia – their wish is to introduce this original and kind art – which has its roots in the ancient story-telling tradition shared by both Estonians and Finns – to the general public in Estonia. The show is curated by Irene Wai Lwin Moe from the Naivist Artists in Iittala foundation.

Smile! – will close on the 28th of December, 2014.  Kondase Centre (Pikk 8, Viljandi) is open from Wednesday to Sunday 10 a.m to 5 p.m.

Text compiled by Gregor Taul and the Finnish Institute in Estonia.

Further information:

www.naivistitiittalassa.fi
Kadri Kaljurand

Finnish Institute

7 427 319