Kristi Jõeste Ulase meistrikoja kindanäitus « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Kristi Jõeste Ulase meistrikoja kindanäitusblog 3

Kristi Jõeste meistrikoja kindanäitus “Külma vastu” on pühendatud eesti traditsioonilistele kinnastele – see on sild eilse ja tänase vahel. 50-st kindast koosnev rändnäitus, mis alustas teekonda oktoobri lõpus Tallinnast, on üheltpoolt ood autentsetele kinnastele nii nagu näeme neid muuseumides kogu oma värvi- ja mustririkkuse ning keeruliste tehniliste kudumisvõtetega, teisalt uudne lähenemisviis, kus ühest pisikesest detailist sünnib kaasaegne autorilooming kaasaegsele tarbijale. Vaataja ette tuuakse külluslik valik roositud, kirjatud, narmastatud, tikitud ja vikeldatud eesti kinnastest, mis kootud kohalikust lõngast ja peenikeste varraste abil. Keskmiselt kulub ühe kindapaari peale 25 töötundi.

Ulas on 4. sajandil Armeenias elanud piiskopmärter Blasiuse eestikeelne nimi. Ulas on villatöötlejate ja -kauplejate kaitsepühak, kes saatis eluajal korda mitmeid imetegusid, ravides loomi ja inimesi. Ulasega seostub ka põnev numbrimaagia: temale pühendatud päeva tähistatakse Idakiriku järgi 11. veebruaril, mis on Kristi Jõeste soomlannast vanaema Aino sünnipäev. Samuti on numbril 11 meistritegevust soosiv mõju.

Ulase meistrikoja eestveda­jaks ja kunstnikuks on Eesti Kultuurkapitali aastapree­miaga tunnustatud kinda­meister, TÜ Viljandi Kul­tuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala programmi­juht ja lektor Kristi Jõeste (s. 1977). Temalt on koos Kristiina Ehiniga 2012.a ilmunud raamat “Kirjatud teekond”, mille lood kunagistest kudujanaistest ja kaunid fotod Kristi kinnastest on tublisti aidanud kasvatada huvi eesti rahvusliku kudumiskultuuri vastu. Koostöös Anu Pingi ja Siiri Reimanniga nägi 2014. a oktoobris ilma­valgust kaua­sel uurimistööl põhinev I osa suurest Eesti silmus­kudumise triloogiast.

Näitusele aitasid kindaid kududa peale Kristi veel 13 naist. Kasetohuga kaetud kindaalused valmistas Andres Ansper Päikesepuu OÜ-st. Kunstnik tänab näituse teostumise eest Eesti Kultuurkapitali ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemiat. Näitus jääb avatuks 24. jaanuarini.

Vaata lisa: kristijoeste.blogspot.com