Mara Ljutjuki maalinäitus “Kahest neljani” « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Mara Ljutjuki maalinäitus “Kahest neljani”

 

Mara Ljutjuk jutustab oma maalidel lugusid läbi groteski ja surmtõsiduse, tema lood on vahel lausa ehmatavalt otsesed. Intensiivse suhtlejana ja kriitilise enesevaatlejana huvitab Mara Ljutjukki inimese sees ja inimeste vahel toimuv ka kunstis. Modellidena kasutab kunstnik tihti ennast ja oma lähedasi, muutes seeläbi esitatu veelgi isiklikumaks.

 

Viimased viis aastat on kunstnik puutunud lähedalt kokku pereeluga ja laste kasvatamisega. Nii on seekordse näituse teemaks vanemate ja laste vahel toimuv. Kuna perekond on teatavasti ühiskonna algrakuke, võib kunstniku esitatud peresiseseid võimu- ja manipulatsioonimänge soovi korral peegeldada ka laiemale tasandile.

 

Mara Ljutjuk: „Oma elust viimased viis aastat olen teinud lähemat tutvust ütlusega “veri on paksem kui vesi“. Alguses oli meid kaks ja nüüd on meid kokku neli. Uued olukorrad, küsimused ja vastused on olnud tihtipeale kummaliselt vastuolulised või ootamatud.“

 

Mara Ljutjuk on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia maalikunsti eriala bakalaureuseõppe ja kaitsnud magistrikraadi EKA õpetajakoolituse erialal. Näitusel osaleb aastast 2000, on Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Maalikunstnike Liidu liige.

*

Näitus jääb avatuks 10. jaanuarini 2015. Kondase keskus on avatud kolmapäevast pühapäevani 10–17.

 

Teksti koostasid Mara Ljutjuk ja Gregor Taul

 

 

 

*

 

Mara Ljutjuk tells stories through grotesque while being dead serious; her stories can sometimes be frighteningly straightforward. As a sociable person and a critical introspectionist, Mara is intrigued by what is going on inside and between human beings also in art. Ljutjuk often portrays herself and her family as her models which makes her work even more personal.

 

For the last five years, Ljutjuk has been busy with family and raising children – that is why the theme of her current exhibition is parent-children relations. Since family is supposed to be the so-called elementary particle of society, the games of power and manipulation within family expressed by the artist are open for wider interpretation. At her present exhibition, Mara Ljutjuk presents four paintings that can be recognized by the artist’s use of form and colour.

 

Mara Ljutjuk: „For the last five years I have become closely acquainted with the saying „blood is thicker than water“. In the beginning there were two of us and now there are four of us. New situations, questions and answers have often been strangely contradictional or unexpected.“

 

Mara Ljutjuk has obtained BA degree in painting and MA degree in teacher training at the Estonian Academy of Arts. She has participated in exhibitions since 2000 and she is a member of Estonian Artists’ Association and Estonian Painters’ Union.

 

The exhibition will last until the 10th of January 2015. Kondas Centre is open from Wednesday to Sunday between 10 a.m and 5 p.m. There won’t be any formal vernissage, but you are welcome to join us and the artist during the finnisage on the 10th of January.

 

Text compiled by Mara Ljutjuk and Gregor Taul

 

further information:

 

Gregor Taul

Curator

Kondas Centre

kondas@kondas.ee

www.kondas.ee

4333 968