Virve Aruoja piltvaipade näitus « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Virve Aruoja piltvaipade näitus

VIRVEkutse

 

virve & kristiina

 

29. oktoobrist 5. jaanuarini on meil avatud Virve Aruoja piltvaipade näituse. Eksponeeritavad vaibad on kootud aastatel 1980–2011 püsttelgedel, gobeläänitehnikas, villasest lõngast. Näituselt leiab värvirõõmsaid ja detailirikkaid pilte loodusest ja aiast, kuid ka unenäolisi motiive. 

 

Virve Aruoja (1922–2013) oli omapärane filmirežissöör  („Näitleja Joller“, „Väike Illimar“, „Kolme katku vahel“, „Värvilised unenäod“, „Lõppematu päev“ jt), kes peale pensionile minekut 1977. aastal otsustas hakata gobelääne kuduma. Põhivõtted õpetas selgeks tuntud kunstnik Elgi Reemets, hiljem õpetas juba töö ise.

 

1978–1994 elas Aruoja Rootsis ning suur osa vaipadest valmis seal, inspireerituna koduigatsusest ja rahvusromantikast. Kavandid tegi tütar Kristiina Hellström. 1994. aastal koliti teljed taas Tallinna, uue aastatuhande algul aga Hiiumaale Sarve külla, kus oli valmis saanud Virve ja Kristiina uus maakodu. Sealne loodus ja pere lemmikloomad – kümmekond lammast – ärgitasid uusi vaiba-mõtteid ning viimastel aastatel andsid ka vaibamaterjali.

 

Vaibakavandina on kasutatud ka kunstnike töid – Kristjan Raua ja Ülo Soosteri pilte ja mitmeid Fred Jüssi fotosid tema lahkel nõusolekul. Virve Aruoja kootud vaipu on kokku 60 ringis – suuri ja väikesi. Umbes tosinajagu on neist ära kingitud, mõni üksik ka müüdud, ülejäänud on tütre kodus.

 

Teate koostasid Kristiina Hellström ja Gregor Taul