Madis Luik “Palun, jää seisma” « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Madis Luik “Palun, jää seisma”

showkondas1

 

Näituse keskmeks on linn – täpsemalt Viljandi ja Viin – ning dokumentalistika. Uurides kohta ja selle jäädvustamise viise foto-, teksti ja video meediumitega, võtab Luik vaatluse alla fotograafia ja nostalgia vahelised seosed ja linnavaated kui läbi ajaloo korduvad motiivid.

Madis Luik on nõukogude aja lõpus Viljandis sündinud kunstnik, kes lõpetas linnas keskkooli ning kolis täisealisena ülikooliõpinguteks eemale, esmalt Tallinnasse ja seejärel Austriasse. Naastes 2013. aasta suvel koju, leidis Luik eest tunduvalt tühjemad tänavad, kui need meeles olid olnud: paljud olid vahepeal kolinud välismaale või asunud tööle teistesse Eesti paikadesse. Luik alustas tänavate ja maastike dokumenteerimist, analüüsides linnamaastiku kujunemist ka kohaliku muuseumi fotokogu põhjal.

Kunstnik juhatab oma näituse sisse järgmiste sõnadega: “Töötades linnavaadete ja arhitektuuriga jõudsin küsimuseni: mille järgi – lisaks kompositsioonile ja esteetilisele väärtusele – valin ma kaadrid, mida jäädvustan? Kas tähtsustan hooneid, maastikke ja objekte juba enne pildi tegemist? Või leian taasleitud vaadetele tähenduse hiljem, pilte uuesti vaadates? Paratamatult ei saa ma oma mälestusi Viljandist kustutada. Dokumentalistina linna üles pildistades tuleb mul lisaks enese kogemusele jäädvustada üldine linnapilt, arhitektuur ning ka elanikud. Tööprotsessi ääristab küsimus: mis on minu äraolekul muutunud rohkem, kas mina või linn? Teisalt:  mida tähendab tänapäeval elu Eesti väikelinnas?  Mis saab väikelinnast lähi- ja kaugemas tulevikus, võttes arvesse inimeste jätkuvat äravoolu?”

Nende küsimuste üle juurdleb kunstnik päeviku formaadis kirjutatud tekstides, mida toetab ka Viini linnaruumis valminud videoteos.

Näitus jääb avatuks 26. oktoobrini. Kondase keskus on avatud kolmapäevast pühapäevani 10–17.

Kunstnik soovib tänada: ajaleht Sakala toimetus, Viljandi muuseum, Eesti Kultuurkapital, Elmo Riig, Viljndimaa Omavalitsuste Liit.