Avangardi aabits « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Avangardi aabits

arraku_naine_pisem

“Avangardi aabits. 1960. ja 1970. aastate eesti kunst Margus Punabi kogust

Kuraator Gregor Taul
19. aprill – 4. juuni 2014

“Avangardi aabits” on Kondase Keskuse tänavuse aasta olulisemaid näituseid – läbi esimese korruse laiuval väljapanekul on eksponeeritud üle 60 teose rühmituste ANK’64, Visarid ja SOUP’69 kunstnikelt ning mitmetelt teistelt sel ajal tegutsenud keskselt loojalt.

 

1960. aastate lõpp ja 1970. aastate algus on üks põnevamaid ja kaasakiskuvamaid perioode (eesti) kunstiloos, mil lühikese aja jooksul pigistasid kunstnikud viimase välja nii ennesõjaaegsetest modernistlikest kunstisuundumustest (abstraktsionism, sürrealism), kuid samas siseneti möödapääsmatult uhiuude kunstimaailma, mille märgilisimaks väljendusvormiks kujunes popkunst.

 

Samas ei olnud toona – ega ole tänini – piirid erinevate stiilide, eeskujude (siit- ja sealtpoolt raudset eesriiet) ja mängureeglite (ametlik vs mitteamtelik) vahel sugugi selged. Tegemist on mitmetahulise ajajärguga, millest kõnelemisel pädevad konkreetsete stampide asemel mitmed õiged vastused. Näiteks on toonasest mitteametlikust kunstist kõnelemisel olnud üheks kulunud võtteks avangardi mõiste liigne usaldamine.

 

Sestap kannabki Kondase Keskuse näitus kahemõttelist pealkirja “Avangardi aabits”, viidates üheltpoolt sellele, et tänasel publikul ja kunstiteadlastel seisab nõukogudeaegsete avangardide “kukeaabitsate” kirjutamine (saati lugema õppimine) alles ees. Teisalt kõnetab pealkiri toonast lapsekingades avangardkunsti ennast – näituse fookuses on kunstnike nooruspõlvetööd, kohati päris esimesed katsetused, mida oleks paslikum küll naivismiks kui avangardiks nimetada.

 

Näitusega seoses ilmub maikuus kataloog, kus 1960. aastate lõpu ja 1970. aastate alguse eesti kunsti “tähestik” leiab lahtimõtestamist kümnekonna mõiste näol, millest erilist tähelepanu pävib just naivism. See annab näituse koostajatele võimaluse lahata toonast eesti kunsti läbi epigoonluse või lapsemeelsuse prisma – midagi, mis kunstiajaloos seni pigem tahaplaanile on jäänud. Sest tõepoolest – nii mõnigi eksponeerimisele tulev kõrgeväärtuseline töö võib vaatajas esile kutsuda  mälupilte eelnevatest Kondase Keskuse autsaiderite näitustest.

 

Osalevad kunstnikud: Jüri Arrak, Ülevi Eljand, Valve Janov-Moss, Kristiina Kaasik, Jüri Kask, Tõnis Laanemaa, Leonhard Lapin, Malle Leis, Lembit Lepp, Peeter Lukats, Volodymyr Makar, Ilmar Malin, Olav Maran, Valdur Ohakas, Jaak Olep, Tiiu Pallo-Vaik, Jüri Palm, Enn Põldroos, Kaljo Põllu,  Sirje (Lapin) Runge, Lembit Sarapuu, Rein Tammik, Enn Tegova, Andres Tolts, Albert Trapeež, Peeter Urbla, Helle Vahersalu, Mare Vint, Toomas Vint, Tõnis Vint.

 

Väljapaneku lahtiolekuaegadel toimuvad igal laupäeval kell 14.00 loengud, kus kuraator Gregor Taul tutvustab teoste taustal toonast kunstikultuuri. Kavas on ka filminäitamised, mille kohta teavitame jooksvalt. Näitus jääb avatuks 4. juunini.

 

Gregor Taul

Kuraator