Mella maalinätus “Kirev käteta maailm” « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Mella maalinätus “Kirev käteta maailm”

Mella maalinätus “Kirev käteta maailm”
05.03. – 13.04.2014
Kondase Keskuses
Pikk tn 8, Viljandi
Avatud K – L 10 – 17 (märts) K – P 10 – 17 (aprill)

Näituse avamine 4. märtsil kell 17.00

 

Raplamaal elava kunstniku Mella (kodanikunimega Meelis Luks) maalinäitus „Kirev käteta maailm“.

Mella juhatab oma näituse sisse järgmiste sõnadega:

Olen kunstnik, kes maalib oma pilte pintsel varba vahel. Tulen Kaiust, Raplamaalt. Peale maalimise on mul veel palju ameteid. Olen itimees, laintantsija, tegevdirektor, raadiosaadete toimetaja, diskor ja ma ei tea isegi, mis ameteid mul veel on. . Tehnikasajand, mis sa ikka teed. .

Kunsti olen loonud juba pikka aega. Lapsena meeldis pliiatsitega joonistada ja sain ka vesivärvidega mäkerdatud. Siis püüdsin seda veel käega teha. Aga siis kuulsin, et on inimesi, kes suudavad jalgadega joonistada, kirjutada, kõike muud teha. Siis mõtlesin ka proovi teha, kuidas oleks pastakas varvaste vahele torgata ja joonistada. Selgus tõsiasi, et jalaga toimetada oli minu puhul palju kergem. Sellest hetkest läksidki kõik tegevused üle varvastele. Saan hakkama ka näiteks varvastega mobla kasutamisega, teen fotoaparaadiga pilte, klõbistan varvastega arvuteid. . Ainult ma ei saa jalgadega süüa. Ehk sellepärast, et mu jalad ei paindu nii palju. .

Heade sõprade abiga õnnestus mul tuhande üheksasaja üheksakümne kolmandal aastal saada ülemaailmse suu ja jalaga maalivate kunstnike ühingu stipendiaadiks. See on ühing, kuhu kuuluvad just inimesed, kes ei ole võimelised oma käsi kasutama. Mul on ühinguga leping, mille alusel ma saadan oma valmis maalitud taiesed Šveitsi, kus neid kasutatakse näiteks postkaartide, kalendrite ning muu see suguste trükiste tegemiseks. Korraldatakse ka ühisnäitusi. .

Näitusi on mul olnud palju. Esimene oli tuhande üheksasaja üheksakümne esimesel aastal Eesti Teaduste Akadeemia ruumides. Seal olid üleval minu trükimasina graafika. On ka olnud väljapanekud Riigikogu ruumes, Rahvusraamatukogus. Palju näitusi on olnud Läti vabariigis. Olen esinenud oma kunstiga rahvusvahelistel üritustel Ungaris, Soomes. .

Kunst on mulle üks eneseväljenduseviise. Pole ju vahet, millega looja pintslit hoiab, kas käega, jalaga või hoopiski suuga. Tähtis on, et lõuendile tekiks midagi imelist ja ilusat. Et see ilu tuleks hingesügavustest. Vaatajas peab tekkima hea tunne, kui ta vaatab minu maale. Siis on minu töö end õigustanud. .

Nagu alguses sai mainitud, on mul palju ameteid. Olen iseõppinud I T mees. Tunnen arvuteid piisavalt hästi, et hallata servereid, programmeerida ja disainida veebilehti, monteerida videomaterjali, lahendada tuttavate arvutiprobleeme ning üldse teha seda, mida arvutiga teha saab. .

Olen MTÜ THINK Eesti tegevdirektor ja juhatuse täieõiguslik liige. Tegeleme erivajadustega inimestega. Korraldame koolitusi, aitame tööd otsida, nõustame probleemsetes küsimustes. .

Üks viimaseid ameteid on mul raadiosaate toimetaja. Teen iga kolmapäev saadet interneti raadiole Muusikamoos. . On seegi üks asi, mille üle rõõmu tunda.

Ei pea end invaliidiks ega sandiks. Olen inimene, kes on kohanenud oma erivajadustega. . Pole ju vahet, kas ma saan kõndida või mitte, tähtis on, et ma olen võimeline mõtlema. Mul on kõik olemas, et olla kasulik teistele inimestele. Ei saa küll maad kaevata, keevitada, ega maja ehitada, aga see eest saan maalida, infoühiskonnas kasulik olla. .

Tähtis pole inimese kest, välimus, füüsilised võimed, vaid sisu, mõistus, teadmised ja tõekspidamised. .

Loodan, et minu pildid annavad paljudele jõudu, et eluga rõõmsamalt edasi minna. .

Mella ( Meelis Luks)

 

 

Lisainfo:

Gregor Taul
Kondase Keskuse kuraator
kondas@kondas.ee
55 690 456

433 968