Soome kunstniku Pirkko Rahkoneni piltvaibad « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Soome kunstniku Pirkko Rahkoneni piltvaibad

Soome kunstniku Pirkko Rahkoneni näitus “Tuhat ja üks ööd”.

Pirkko Rahkonen on sama värvikas kui tema lapikunst. Pärast kooli lõpetamist õppis ta Londonis moekunsti ja oli 15 aastat oma perefirmas nimega Lollipop moekunstnik.

Pärast pensionile jäämist innustus Pirkko Rahkonen üha rohkem lapitehnikast, millega tal oma leivatöö kõrvalt ei olnud võimalik tegelda. Lisaks masinõmblemisele on tema lapitöödes palju käsitööd, sest ka suuremõõtmelised lapid tepib ka tillukeste pistetega käsitsi.

Kasutatud materjalivalik on olnud mitmekesine, alates väärtuslikust sametist ja lõpetades kantud kampsunitega. Kunstnik on öelnud: „Kõige tähtsam on tegemise rõõm ja värvide kokkusobitamine. Värvid otsustavad. Minul lähevad lapid läbi mitme sõela: esmalt üldisem valik, näiteks tooni järgi, seejärel kavandamise edenedes jätan osa kõrvale ja jätkan sobitamist…. Mõnikord joonistan täpse kavandi loomulikus suuruses ja teen lõiked.“

Tal on olnud arvukalt näitusi Soomes, eriti oma kodugaleriis “Rosholm”, mis on ehitatud vanasse hobusetalli, kui ta oli hobuste treenimise lõpetanud. Tema kodugalerii rikastas kümne aasta jooksul Porvoo mitmekesist kunstielu.

Pirkko Rahkonen on ka õpetanud lapitööde tegemist. Eriti sügava mulje jättis kunstnikule lapi- ja paberimassitööde õpetamine Aafrika slummide naistele. Tansaanias veedetud aeg inspireeris kunstnikku looma oma lapimaaliseeria Aafrika loomadest ja tema sõnade järgi võitis vastuoluderikas Aafrika täiesti tema südame.

Kunstniku töid on aastate jooksul ostetud paljudesse riikidesse üle maailma, muuhulgas USA-sse, Austraaliasse ja paljudesse Euroopa riikidesse.

Näituse tööd valmisid viimase aasta jooksul ja on inspiratsiooni saanud muinasjutukogumikust „Tuhat ja üks ööd“.

Mari Vallikivi

Näitus jääb avatuks kuni 22. juulini 2012.