Läti kunstniku Anita Paegle illustratsioonid « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Läti kunstniku Anita Paegle illustratsioonid

 

Anita Paegle illustratsioonide näitus „Kuldne Riia“

Anita Paegle on üks tuntumaid Läti raamatuillustraatoreid.

Ta sündis 1956. aastal Riias, õppis 1974-80 Läti Kunstiakdeemias graafikat, osalenud alates 1979. aastast näitustel ning 1981. aastal ilmus tema esimene illustreeritud raamat.

Paegle viljeleb eriti haruldast ja aeganõudvat tehnikat – kuiva akvarelli. Kõik tema illustratsioonide pildipinnad on detailselt läbi töötatud, kasutades selleks ülipeenikesi pintsleid. Hämmastav on tema raamatute ettevalmistustöö põhjalikkus, näiteks Māra Cielēna Riiast kõneleva luuleraamatu tegemisel, jalutas Paegle kolm kuud mööda Riia linna, uurides maju, nende tagahoove, uksi, väravaid ja muid detaile. Tema teostes ei ole midagi juhuslikku, iseloomulik on harmoonia pildi ja teksti vahel.

Anita Paegle on öelnud: „Mida vihmasem on aastaaeg, seda suurema naudinguga joonistan. Talvel armastan ma joonistada saladuslike tornikestega maju, skulptuure pargis ja jälgi lumel. Kevadel udusulgpehmed pajusid ja siniseid ülaseid. Päikesepaistelisel suvel joonistan oma  kassi, kuid ka kiile ja lepatriinusid, sügisel joonistan muusikainstrumente ja kummalisi tegelaskujusid“.

Tema illustreeritud raamatud on korduvalt valitud Läti kõige kaunimateks lasteraamatuteks. 2000. aastal kanti ta IBBY (Rahvusvahelise Noorsookirjanduse Nõukogu) aunimekirja, 2003. aastal sai ta Tallinna 1. Illustratsioonitriennaali diplomi. 

Näitus jääb avatuks kuni 29. aprillini 2012.

Näituse on vahendanud Eesti Lastekirjanduse Keskus.

Teksti on koostanud Mari Vallikivi koos Viive Noorega.