Peterburi kunstirühmtis „Mitki“ « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Peterburi kunstirühmtis „Mitki“

Näitus jääb avatuks kuni 21. jaanuar 2012

Rühmituse ühe liidri Dmitri Šagini hüüdnimest Mitja (nõnda kutsus teda isa, tuntud Leningradi underground maalikunstnik ja ka „Mitki“ vaimne isa Vladimir Šagin), sai tänu Vladimir Šinkarjovile, kes kirjutas 1984. aastal Peetri saarel katlamajas teose „Mitkid“ (I ja II osa, ilmus Leningradis 1985), rühmitus omale nime.

2010. aastal tähistas see Peterburi kunstirühmitis 25. aasta juubelit.

Tegemist on suure, üksteist erinevates kunstiliikides täiendava sõpruskonnaga, keda võib ühispiltidel näha ühes hiiglaslikus triibulise meremehesärgis. Nende lai haare avaldub kunstis, kirjanduses, muusikas ja kinos ning ühiskondlikus tegevuses.

Mitkidel on olnud üle kolmesaja näituse kodu- ja välismaal, nad on välja andnud raamatuid, kirjutanud filmistsenaariume, loonud animafilme ja osalenud filmides näitejatena, andnud välja 12 muusika albumit (näiteks „Mitkide vaikus“, „Mitkide laulud“, „Mitkide tantsud“, „Mitkide Moskva“, „Mitkide Piiter“), läbi viinud meistriklasse lastele, tegelenud pedagoogikaga, toetanud ainsat tasuta eksisteerivat narkomanide ja alkohoolikute rehabiliteemiskeskust ning korraldanud arvukalt aktsioone.

Nende viimaste aastate Peterburi ühisprojektideks on olnud näiteks linnamaastiku aktsioon „Peterburg. Peatused nõudmiseni“, linnakeskkonda imiteerivad interjööriobjektid „Ekraanid“, kohalike elanike portreede „Autahvel“, veini etikettide loomine jms.

Eestikeelses meedias leidis mõned aastad tagasi kajastamist näiteks „Mitkide“ üleskutse tähistada Peterburis kasside päeva, mille jooksul võiksid inimesed kasse hõrgutistega sööta.

Nende mütoloogia järgi ei võta mitki iialgi tarvitusele vägivalda, ei põhjusta tahtlikult inimestele halba ning on absoluutselt mitteagressiivne. Nii mütoloogia järgi kui ka tegelikkuses armastavad mitkid alkoholi, peamiselt veini, kuid kuuldavasti on viimasel ajal joomist vähemaks jäänud, mõned liikmed on alkholi tarbimisest suisa loobunud.

„Mitki“ rühmituse hoiakuid ja mõtteviisi peegeldavad näiteks Vasili Golubevi graafilised tööd pealkirjadega: „Mitkid saadavad Brežnevi Afganistani“, „Mitkid annavad van Goghile oma kõrvad“, Mitkid aitavad Mendelejevil kohvreid kleepida“, „Mitkid võtavad Majakovskilt ära püstoli“ ja „Mitkid aitavad Newtonil avastusi teha“.

Mari Vallikivi