Pirkko Rahkoneni tekstiilinäitus “Kuldne lind” « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Pirkko Rahkoneni tekstiilinäitus “Kuldne lind”

Laupäeval, 21. mail 2011, kell 13 avatakse Viljandis Kondase keskuses Porvoo kunstniku Pirkko Rahkoneni tekstiilinäitus “Kuldne lind”

[imagebrowser id=128]

Umbes 4 kilomeetrit Porvoo kesklinnast põhja poole järve kaldal on endine aiandustalu, millel vanust üle saja aasta. Selle nüüdne omanik Pirkko Rahkonen on värvikas isiksus nagu ka tema lapikunst.
Huvi tekstiilimaailma ja käsitöö vastu algas oma kübarameistrist isa töökojas, kus ta õmbles käisitsi kaunistusi nn. kokteilikübaratele. Pärast kooli lõpetamist õppis ta Londonis moekunsti ja oli 15 aastat oma perefirmas “Lollipop” moekunstnik. Sellest ajast pärineb ka tema kunstnikunimi Olga, sest mitmed tema kavandatud rõivad olid inspireeritud Vene rõivastiilist.
Pärast pensionile jäämist innustus Pirkko Rahkonen üha rohkem lapitehnikast, millega tal oma leivatöö kõrvalt ei olnud kuigi palju aega tegelda. Tõsisemalt pühendus ta lapikunstile 1992. aastast. Tema puhul ei ole tegemist traditsiooniliste lapitöödega ja kunstnik on loonud oma tehnika ja paljusid töid võiks julgesti nimetada lapimaalideks. Nendele kulub masinaõmblemise lisaks palju käsitööd, sest ka suuremõõtmelised lapitööd tepib ka tillukeste pistetega käsitsi. Pole haruldane, et tema tööd koosnevad 3000 lapist ja et tegemist ei ole vaid mustri ja värvide sobitamise, vaid süžeelise lapimaaliga.

Kasutatud materjalivalik on olnud mitmekesine, alates väärtuslikust sametist ja lõpetades kantud kampsunitega. Kunstnik on öelnud: „Kõige tähtsam on tegemise rõõm ja värvide kokkusobitamine. Värvid otsustavad. Minul lähevad lapid läbi mitme sõela: esmalt üldisem valik, näiteks tooni järgi. Seejärel kavandamise edenedes jätan osa kõrvale ja jätkan sobitamist…. Mõnikord joonistan täpse kavandi loomulikus suuruses ja teen lõiked.“
Kunstniku enda sõnade järgi pole ta kunagi tööd kartnud ja alati on leidunud väljakutseid. Ta on ühes intervjuus öelnud, et pärast Hispaanias elatud aastaid (1985 – 1992) ja hobuste koolitamise lõpetamist aastal 1994 on ta tegelnud peaasjalikult lapikunstiga. Näitusi on tal olnud mitmel pool Soomes ja eriti palju 1996. aastast kümmekond suve avatud olnud oma kodugaleriis nimega “Rosholm”. Nimelt avas ta galerii endises hobusetallis, kui oli lõpetanud hobuste õpetamise. Galeriis esines näitustega peale tema enda ka palju teisi kunstnikke, keraamikuid, maalijaid, klaasikunstnikke ja teisi. Tema kodugalerii rikastas kümne aasta jooksul Porvoo mitmekesist kunstielu. Näiteks 1999. aasta suvel käis galeriis üle kaheksasaja külastaja.
Pirkko Rahkonen on ka õpetanud lapitööde tegemist. Eriti sügava mulje jättis kunstnikule lapi- ja paberimassitööde õpetamine Aafrika slummide naistele. Tansaanias veedetud aeg inspireeris kunstnikku looma oma lapimaaliseeria Aafrika loomadest ja tema sõnade järgi võitis vastuoluderikas Aafrika täiesti tema südame.
Kunstniku töid on aastate jooksul ostetud paljudesse riikidesse üle maailma, muuhulgas USA-sse, Austraaliasse ja paljudesse Euroopa riikidesse. Väike valik on jäänud ka kunstniku enda kogusse.

Viljandi näituse jaoks on valminud hulk täiesti uut lapiloomingut.
NÄITUSED:

1995. aastal Myrskylä
1995. aastal Kokemäki raamatukogu
1997. aastal Liisan puoti Porvoos
1998. aastal galerii “Marski”
Alates 1996. aastast mitmeid näitusi kodugaleriis “Rosholm”
1998. aastal Soome lapitööühingu “Quilt” kunstnike ühisnäitusel Jaapanis Osakas
Praegu leidub Pirkko Rahkoneni töid Porvoos galeriis “Makasiini”

Näitus jääb avatuks kuni 30. juunini 2011.