Anja Desnitskaja nukumajad « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Anja Desnitskaja nukumajad

[imagebrowser id=127]

Noore moskvalanna Anja Desnitskaja näitus „Vanad majad linnupuuris”.

Anja Desnitskaja lapsepõlv möödus Moskva kesklinna kahes korteris. Vanematega elati avaras kahetoalises korteris, mille aknad avanesid Suurele Teatrile. Õues oli muusikakooli ühiselamu ning kevaditi kostus läbi avatud akende ooperilaulu, viiuli ja pasuna hääli. Tema vanavanemad ja vanavanavanemad elasid 20 minuti kaugusel Petšatniki kõrvaltänavas. Mõlemad korterid olid täis raamatuid ja ajalooväärtusega esemeid nagu näiteks 1960. aastail vanavanaema Emma Ghanast toodud aafrika maskid, vanaisa Abrami 1930. aastail ostetud söögitoa mööbel, vanavanaemale kuulunud salapärased kummutid ja palju muud põnevat.

Näitusel eksponeeritud linnupuuri pistetud väikesemõõdulised siseõuedega maadligi vajunud vanad Moskva majad, millel vanust üle saja aasta ning mille laiad seinapraod on kui lahtikistud aegadetagused haavad, sündisid Desnitskaja jutu kohaselt järgi järk-järgult, juhuslikult ümbritsenud esemetest ja materjalidest. Nii said rõdul pikka aega kasutult seisnud linnupuurid kasutuse, maalimisest ülejäänud kartongitükid muutusid majaseinteks, lauasahtlis vedelenud plastikkiled sobisid akendeks ja matemaatikaülesannetega koolivihikute lehed siseseintele.

Mari Vallikivi