Pihkva “Autorikeraamika töökoja” looming « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Pihkva “Autorikeraamika töökoja” looming

[imagebrowser id=118]

Näitusel on väljas töökodades valmivad lopsakate maalingutega fajanssesemed ja Pihkva traditsiooniline punase savi talupojakeraamika.

„Autorikeraamika töökojad“ asutati Pihkvas 2004. aastal endise tehase „Tikond“ kunstilise fajansi tsehhi baasil. Töökojad koosnevad fajansi ja punase savi pottsepatöö osakonnast. Põhilise osa fajansitoodangust moodustavad dekoratiivkeraamika, väikeplastika ja suveniirid.

Ettevõtte toodangu ilme kujundab ühe Pihkva tuntuma kunstniku Galina Dratšova looming, töökodades töötab kümnest kunstnikust koosnev fajansimaalijate grupp. Kõik vormid valmistab Eduard Sentšenko, mida hiljem viimistlevad meister-teostajad Irina Rodijonova ja Elena Mustafajeva. Kõrvuti seeriatoodanguga valmivad ka eksklusiivsed tooted – eritellimused ja töökodade kunstniku fantaasial põhinev looming.

„Autorikeraamika töökodade“ tänases toodangus pole mitte ainult säilitatud toodete iidsed nimetused, vaid ka talupoegade toidunõude vormid. Viimistlamisel kasuatatakse 19. sajandist pottsepatöökodades laialtlevinud tehnoloogiat, mis seisneb mitmekordsel põletamisel ja esemte piima sisse kastmises.

„Autorikeraamika töökodade“ direktor ja omanik on Vadim Borovko, kes seiab Pihkva keraamika-käsitöö tavade säilitamise ja arendamise eest.

Näituse on Eestisse vahendanud Eesti Vabariigi Peterburi Peakonsulaadi Pihkva kantselei.

Kondase keskus tänab Carl Eric Laantee Reintamme,  Eva Laantee Reintamme ja Vadim Borovkot.

Näitus on avatud kuni 29. augustini 2010

..