Irena Baruch Wiley portreed « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Irena Baruch Wiley portreed

Enne II maailmasõda Eestis elanud Ameerika Ühendriikide suursaadiku abikaasa näitus

Ameerika-Poola kunstniku Irena Baruch Wiley (1906-1972) portreede näitus. Irena Wiley oli Poola-Ameeerika skulptor ja portretist. Ta sai hariduse mitmes Euroopa koolis – Slade´i kunstikoolis Londonis, Kaunite Kunstide Instituudis Varssavis ja Viini Tarbekunstikoolis, kus tema puunikerdusõpetajaks oli mainekas skulptor Anton Hanak.

[nggallery id=95]

Eksponeeritud kolmkümmend portreed on valminud aastail 1930-60 ning need avastati juhuslikult mõni aasta tagasi Ameerikast oksjonil olnud majast. Wileyle poseerisid paljud, presidentidest rändhõimupealikeni. Portreed mõjuvad empaatiliselt, kujutatu on täna sama tõeline, kui oli loomisel.

Lisaks portreedele on Irena Wiley´l valminud Püha Theresa Lisieux nikerdatud altar, mis koosneb kaheteistkümnest tahvlist ja see asus aastaid Vatikanis. Altar leiti 1963. aastal Detroidi Seminarist Michiganis, kus seda jõuti eksponeerida vaid paar aastat kuni seminari sulgemiseni. 1960. aastate lõpus viidi altar lattu ning alles 2008. aastal leiti see uuesti üles. Altar on tähelepanuväärne seetõttu, et ühe reljeefil kujutatud ingli jaoks poseeris noor John F.Kennedy, kui ta 1939.aastal Wileysid Lätis külastas.

Irena Wiley abikaaasa John Cooper Wiley oli Ameerika Ühendriikide diplomaat, kelle teenistus 1930.-1960. aastatel viis abielupaari erinevatesse maailma paikadesse (Venemaa, Austria, Läti, Eesti, Iraan), mis inspireeris Irena Wiley loomingut. Irena Wiley portreed on tema visuaalne aruanne inimestest, kellega ta kohtus eri riikides. Portreed näitavad, kuivõrd kunstianne on täiendanud diplomaatilist tegevust.

Irena Wiley armus Eestisse 1938.-1940. aastatel, kui tema abikaasa teenis viimase ennesõjaaegse Ameerika Ühendriikide erakorralise esindaja ja täievolilise ministrina Eestis ja Lätis. Washingtoni saadetud telegrammides raporteeris John Wiley järsult muutuvatest oludest Balti riikides. Selleks ajaks, kui nõukogude väed 1940. aasta juunis Lätti ja Eestisse sisenesid, oli Wiley sattunud kõigi tähelepanu keskpunkti, sest temast oli saanud Eesti ja Läti ebaseadusliku annekteerimise USA ametlik tunnistaja.

Teise maailmasõja ajal, kui John Wiley töötas Euroopas juhtivatel ametikohtadel, aitasid nad Irenaga paljudel inimestel põgeneda sõjakoleduste eest. 1938.aasta USA Kongressi aruanne tunnustas John Wiley humanitaartegevuse eest.

Näituse on vahendanud Ameerika Ühendriikide Suursaatkond, korraldaja Gold Leaf Studios, kuraator Annabel Champion.

2.04.-17.05.2009