Venemaa Art Brut’i kunstniku näitus « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Venemaa Art Brut’i kunstniku näitus

Kondase keskuses avatakse kolmapäeval, 15. juulil 2009, kell 14 Aleksander Pavlovitch Lobanovi – Venemaa Art Brut´i kunstniku näitus.

Aleksander Pavlovitch Lobanov sündis1924. aastal Venemaa väikelinnas Mologas. Kunagine Volga äärne provintsilinn upppus stalinistlike sõjalis-majanduslike programmide käigus rajatud Rõbinski tammi üleujutuste tõttu. Linnaelanikud pidid kodudest lahkuma ning Lobanovid kolisid 1938. aastal Jaroslavli.

[nggallery id=96]

A. P. Lobanov jäi noore mehena kurttummaks. Vaimse tasakaalutuse tõttu paigutati Lobanov 1947. aastal Afonino haigla hooldekodusse, kus ta 1960. aastate alguses hakkas pärast ägedat agressivsusperioodi joonistama. Tema kunstnikuannet märgati alles 1999. aastal. Rahvusvaheliselt tuntuks said eraku tööd peale mehe surma, 2003. aastal.

Lobanovist järele jäänud maine vara mahtus ühte kohvrisse ning sisaldas peamiselt joonistusi ja üledekoreeritud portreefotosid temast endast.

Lobanovi tungiajeline pildimaailm väljendab groteskselt ja äraspidiselt Venemaa vaimulaadi. Tema töödes ühinevad omavahel folkloorse lubokkipildi, propagandaplakati ja psühhootilise joonistuse pildisemantika. Lobanovi joonistuste tuumaks on kolm figuuri, tema ise, Lenin ja Stalin. Need müütilised kangelased (isa, poeg ja kaitsev vaim) on kujutatud alati koos relvade ja militaartehnikaga, poseerides kas siis nn klassikalises jahistseenis või kangelaslikkus lahinguolukorras. Lobanovi jaoks tähendavad relvad ühekorraga nii isiklikku võimu kui enesekaitset.

Aleksander P. Lobanovi joonistused on Eestisse saabunud tänu kunstnik Dominigue de Miscault´le, kelle initsiatiivil ja toel ilmus 2007 aastal mahukas album, mis Lobanovi tööde kõrval sisaldab teemakohaseid artkleid teoreetikutelt ja psühhiaatritelt.

Dominigue de Miscault oli Venemaaga seotud sotsiaalse kunstiprojekti “ИНЫЕ” (ek ´teised´) kaudu. Kunstnik on 1959. aastal loodud rahvusvahelise organisatsiooni SIPE liige, kus tegeletakse psühhopataloogilise väljenduse ja kunstiteraapiaga, nende uurimise ja elulise rakendamisega ning kuhu kuulub mitusada liiget üle maailma

Tema algatusel on Venemaal alates 1990. aastate lõpust korraldatud mitmeid teraapiat, psühhopataloogiat ja kunsti ühendavat töötuba.

Sigrid Saarep

Rohkem infot Alexander Lobanovist leiad siit

Kuraatorid on Sigrid Saarep ja Dominigue de Miscault
Näituse korraldamist toetasid Eesti Kultuurkapital ja Kaasaegse Rahvakunsti Keskus
NÄITUS JÄÄB AVATUKS KUNI 23. augustini 2009