Heino Veskimäe värvilised puukujud « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Heino Veskimäe värvilised puukujud

HEINO VESKIMÄE on sündinud 1925. aastal Lääne-Virumaal Laekvere kandis. Kooliajal arvas õpetaja, et ta võiks kunsti õppida, tema aga tahtis autojuhiks, sest siis saab “rännata”. Suurem osa tema tööelust möödus autorooli taga, enne pensionile jäämist teenis ta leiba Volta tehase Türi-Alliku tsehhi puutöökojas.

[nggallery id=98]

Kujukesi on Türi elanik Heino Veskimäe voolinud juba mitukümmend viimast aastat ja ikka talviti köögipliidi ees. Ta on väga hea käsitöömeister, kes kujutab seda, mis talle meeldib, fantaasia- ja sümbolte maailma pole sukeldunud. Pärast Eesti rahvuseepose lugemist valmisid olulisemad “Kalevipoja” stseenid ning pärast kultusfilmi “Viimse reliikvia” vaatamist valmis 38 ilmekat kuju. Veel meeldivad talle sportlased, peotantsijad ja baleriinid, kuid iseäranis vanade talutööde jäädvustamine. Esivanemate talutöid kujutavate tööde kohta märgib ta ise, et neid passiks kusagil muuseumis noortele näidata. Kahe maatõugu hobusega kündja figuuri oli kunagi isegi Ärma talule mõelnud kinkida.

Näitustel Heino Veskimäe esinenud pole, tegelikult pole ta ka ise kunstinäituseid külastanud.

Mari Vallikivi