Eesti Klaasikunstnike Ühenduse aastanäitus “Beautiful” « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Eesti Klaasikunstnike Ühenduse aastanäitus “Beautiful”

Eesti klaasikunsti tipud tulevad kokku, et pakkuda publikule midagi tõeliselt ilusat. Habrast kui süütus, kirgast kui kristall, puhast kui esimene lumi… Ilusamat kui elu.

Klaasist on võimalik teha ka koledat asja; enamikul juhtudest on ilu siiski klaasi paratamatuks kaasnähtuseks. Seda paratamatust tunnetades oleme täna vabad hea maitse köidikuist ja vaatame tagasi lapsepõlve – sinna, kust meie klaasivaimustus kunagi alguse sai. Vanaema kristallvaasist, tädi smaragdsõrmusest, purikast katuseräästas, lumehelbest luubi all, pudelikillust bussipeatuses…

[nggallery id=19]

Meist enamus on sündinud ja kasvanud ajal, mis ilu üleküllusega ei hiilanud; me vaatame ehmunult kaunite kaupade karusselli, mis üle me peade aina hoogsamalt käib.

Näitus “Beautiful” küsib: milline koht üldse on ilul kaasaegses maailmas? On see luksus, anakronism või inimõigus? Millised on hetkel kehtivad, ilusa ja inetu piiri määravad konventsioonid? Küsib seda siira huviga, mitte vaid narritamise pärast.

* * *

Kirkas päikeseloojangus sööb kari paabulinde kuldset rohtu. Igas udupiisas peitub tilluke vikerkaar. Kahtlemata vuliseb kuskil ojake. Musikaalselt. Lumi kaugetel mäetippudel hakkab selgest õnnejoovastusest sulama. Tütarlaps haarab noormehel käest ning nad kepslevad koos roosipõõsaste suunas. Ja põõsail pole ühtegi okast.

Näitus “Beautiful” oli esmakordselt väljas augustis 2006 Tallinnas, Kunstihoone galeriis. Viljandisse on toodud valik töid samalt näituselt.

Osalevad: Sofi Arsas, Kati Kerstna, Virve Kiil, Kai Kiudsoo-Värv, Ivo Lill, Kairi Orgusaar, Maie-Ann Raun, Toomas Riisalu, Mare Saare, Maret Sarapu, Kalli Sein, Katrin Tukmann, Kristiina Uslar, Kersti Vaks.

26.11.2006 – 18.02.2007