Fotonäitus „Märka mulki“ « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Fotonäitus „Märka mulki“

Fotonäitusel eksponeeritakse 60 parimat fotovõistlusele laekunud tööd. Fotovõistlus „Märka mulki“ eestvedaja ja näituse koostaja on ajaleht “Sakala” fotograaf Elmo Riig.

Fotovõistlus on pühendatud Viljandi fotokunstnikule Endel Velistele (27. X 1930 — 5. II 2001), kes sai 1979. aastal vabariigi fotomeistri ja 1989. aastal teenelise ajakirjaniku aunimetuse ning tunnistati 1996. aastal Viljandi linna aasta isikuks. Endel Veliste esimene ajalehefoto ilmus 1950. ja kutselise fotograafi tööd hakkas ta tegema 1955. aastal.

[nggallery id=56]

Pole võimalik kokku arvata, kui palju pilte tal aastakümnete kestel Eesti väljaannetes ilmus ja kui palju ta neid üldse tegi. Ta ise selle üle arvet ei pidanud ja teised ammugi mitte. On teada, et Viljandi tuntud päevapiltnik Jaan Riet jõudis oma eluajal teha 80 000 ülesvõtet. Endel Velistet võib Viljandimaal tehtud piltide arvatava hulga järgi fotomiljonäriks pidada.

Kolmkümmend aastat järjepanu pildistas Endel Veliste hasartselt külvimehi, lüpsimeistreid, Viljandi vanalinna ja selle katuseid, saja-aastasi inimesi ja uusehitisi. Nõnda talletas lehepiltnik hetki, millest said ajalookillud. Nõnda koostas ta ühtlasi Viljandimaa kroonikat, ise sellele mõtlemata. Nüüd on see juba ajalugu, nagu on seda tema isegi. Harva juhtus, et Endel Velistel polnud kaamerat kaasas, ja siis kahetses ta seda sügavalt.

Kolmekümne aasta kestel jäädvustas ta „Ugala“ uuslavastusi. Siis oli igal aastal keskeltläbi kuus esietendust, igaühest tegi ta umbes sada võtet. See teeb kokku ligikaudu 20 000 negatiivi. Kes on Ugala lavastusi pildistanud, teab, et see nõuab nii kätt, silma kui mõistust.

Endel Veliste silm otsis alati kaadrit, ka siis, kui tal aparaati käes polnud või kui kellegi teise foto silma ette sattus. Ta kadreeris selle mõttes jalamaid niisuguseks, nagu peaks üks õige pilt olema. “Ma ei saa vaadata valesti kadreeritud fotosid ja selliseid, millel horisont on viltu või inimene vaatab pildist välja,” on ta öelnud. Endel Velistel oli kunstniku silm ja kunstnikuks ta end koolitada tahtiski, kuid elu keerdkäigud vormisid temast hoopis üle Eesti tuntud fotokunstniku.

Endel Veliste lemmikud olid mustvalged pildid. Ta põhjendas: “Must ja valge toovad valguse ja varju hästi välja.” Tema arvates hea foto polnudki muud kui valguse ja varju õige vahekord.

Endel Veliste asutas Viljandisse fotoklubi ja juhtis seda pikka aega. Ta oli klubi näituste ja võistluste peamine korraldaja ja temalt oli alati väljas kõige mitmekesisem pildivalik.

Endel Veliste koostas mitu Viljandi fotoalbumit. Enne sajandivahetust olid tal tehtud uue ja suure fotoalbumi plaan ja makett, ent album jäi siiski tegemata. Viljandil pole tänini suurt fotoalbumit.

24.04.2006 – 04.06.2006