Peeter Ora maalinäitus “Charles I elu ja surm” « Kondase Keskus

Hetkel ülevalNäituste arhiivTulevased näitused 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Peeter Ora maalinäitus “Charles I elu ja surm”

See on neljast õlimaalist koosnev seeria, kus maalide ideeline ülesehitus ja vormiloome alusmaterjal kannab endas filmiproduktsiooni karkassi. Maalitehnika on laseeriv, baseerudes monokroomsel alusmaalil. Vormikeeles on teadlikult tsiteeritud erinevaid kunstiajaloo perioode. Selleks, et figuraal-kompositsioonid oleksid elulised, laenutasin teater “Vanemuisest” kostüümid, värbasin “näitlejad” ning lavastasin seeria barokihõngulisi “elavaid pilte”.

Igasugune lavastus, loomine, rekonstruktsioon sisaldab vältimatult valikuid ja võõrandumist; irreaalsust ning ebatõde. Seetõttu on maalides teadlikult säilitatud mõned stilistilised fopaad, nagu seeria teises pildis näha olev kuninga kuub ja kübar, mis kuidagi ei saanud olla kuninga garderoobis prantsuse moest tugevasti mõjutatud 17. sajandi ingliseõukonnas. Pigem kuuluvad mainitud rõivaesemed Skandinaavia-vene baroki kultuuriruumi. A. van Dycki loomingust laenasin portreed, mis olid hädavajalikud tegelaste identifitseerimiseks; putod armuõnne allegooriana Rubensilt, lahingustseeni tausta Civil War National Society’lt, kes taaslavastab Inglismaal võimalikult ajastutruult Charles I ja parlamendi vahel peetud lahinguid.

Kompositsioon on reaalse maailma valikuline taasloomine kunstniku poolt, nii on ka igasugune informatsiooni edastamine meid ümbritseva informatsioonivälja valikuline taasloomine info-edastaja poolt. Sarnaselt juhin vaataja tähelepanu ühele mind paelunud loole, tehes seda subjektiivsete rõhuasetustega kaasaegse maalikunsti vormis.

Peeter Ora
07.06.-09.07.2006